Hemmeligheden om Randers

Presse

 

Alle randrusianere og byens gæster kan opleve en magisk lydvandring med skuespiller Bodil Jørgensen som den centrale fortæller. Turen går gennem middelalderbykernen i Randers på jagt efter “Hemmeligheden om Randers”.

Bodil Jørgensen spiller rollen som den nyuddannede magiker Isra, der efter eksamen er blevet sendt til Randers for at finde frem til byens hemmelighed. Her dukker de tre store danske forfattere op; Henrik Pontoppidan, Karin Michaëlis og Steen Steensen Blicher. De er alle en del af den randrusianske kulturhistorie.

Lydvandringen giver på en underholdende måde et indblik i de tre forfatterskaber og deres liv i Randers. Det er en helt ny måde at opleve både byen og den kulturhistorie, som forfatterne repræsenterer. Karin Michaëlis spilles af skuespiller Charlotte Munck, Henrik Pontoppidan spilles af Mads Hjulmand, og Klaus T. Søndergaard og Thomas Leth Rasmussen spiller Steen Steensen Blicher.

Det er gratis at opleve ‘Hemmeligheden om Randers’, der nok bedst kan betegnes om et usynligt teaterstykke. Selve stykket kan opleves via en app på din smartphone og et sæt høretelefoner. Turen, der i alt tager et par timer, er på 4,2 km. Den begynder ved Sct. Mortens Kirke – byens gamle klosterkirke – og slutter ved Ingvar Cronhammers store skulptur ‘RED FALL’ på Østervold.

Lydvandringen kan foregå på både dansk, engelsk og tysk.  Projektet er skabt i samarbejde mellem Randers Bibliotek, Randers Teater og Randers Kommune. Det er støttet af Nordea-fonden, Stibo Fonden, Spar Nord Fonden, Randers Kommune og Randers Teater.

‘Hemmeligheden om Randers’ er skrevet og instrueret af den tyske dramatiker Petra-Leonie Pichler. Hun har i flere omgange været i Randers for at udforske byen og har fordybet sig i forfatternes værker. Lyddesignet er af Mathias Sørensen fra Kontrafej, og musikken er skrevet af Christian Rohde Lindinger. Producent og dramaturg på projektet er Anneline Köhler Juul og Tine Eiby fra Randers Teater er konsulent. Ideen til projektet kommer fra Inger Nygaard Kaad fra Randers Bibliotek. Henrik Gadegaard fra Randers Bibliotek er projektleder.

Pressekontakt

Inger Nygaard Kaad
Randers Bibliotek
Telefon 8710 6802
E-mail: ink@randersbib.dk

Sådan opstod projektet

’Hemmeligheden om Randers’ er produceret af Randers Bibliotek i samarbejde med Randers Teater og Randers Kommune. Projektet er støttet af Nordea-fonden, Stibo Fonden, Spar Nord Fonden, Randers Kommune og Randers Teater.

Ideen til projektet kom fra Inger Nygaard-Kaad fra Randers Bibliotek i foråret 2020. Som de fleste husker, var hele landet lukket ned i denne periode, og ideen udsprang af at kombinere den traditionelle byvandring med noget utraditionelt – nemlig en lydfortælling.

I samarbejde med Henrik Gadegaard fra biblioteket samlede de inspiration fra lignende projekter, og satte sig i forbindelse med forfatter og instruktør på projektet, Petra-Leonie Pichler. Herefter startede en sprudlende iderig periode, hvor rammerne for Hemmeligheden om Randers kom på plads. Hvad var lydvandringens plot? Hvilke forfattere skulle fortællingen dreje sig om? Det var på dette tidspunkt, at magikeren Isra og de tre forfattere indtog centrale pladser i Hemmeligheden om Randers.

Forhåndsaftaler med nogle af de medvirkende – herunder Bodil Jørgensen – kom på plads, og producent på projektet Anneline Köhler Juul blev engageret.

Herefter startede en periode med at rejse midler til at realisere projektet. Der blev ansøgt fonde, og det betyder, at projektet er skabt i samarbejde med Randers Teater og Randers Kommune og er støttet af Nordea-Fonden, Spar Nord Fonden og Stibo Fonden.

I foråret 2022 kunne produktionen så endelig gå i gang. Manuskriptet blev gjort færdig, optagelserne i studiet og i byen gik i gang. Og den 18. juni 2022 fik ’Hemmeligheden om Randers’ premiere.

Medvirkende:

”Hemmeligheden om Randers” er skrevet af den tyske dramatiker Petra-Leonie Pichler med uddrag fra alle tre forfatterskaber.
Lyddesign: Mathias Sørensen fra Kontrafej.

Musik: Christian Rohde Lindinger.

Producent og dramaturg: Anneline Köhler Juul.

Idé: Inger Nygaard Kaad.

Dramaturgisk Konsulent: Tine Eibye

Projektleder: Henrik Gadegaard

Foto: Jakob Carlsen

Billeder af Henrik Pontoppidan, Karin Michëlis og Steen Steensen Blicher: Randers Stadsarkiv

Skulpturen RED FALL er skabt af Ingvar Cronhammar i 2002

”Hemmeligheden om Randers” er produceret af Randers Bibliotek i samarbejde med Randers Teater og Randers Kommune. Tak til alle bidragsydere:  Nordea-fonden, Stibo Fonden, Spar Nord Fonden, Randers Kommune og Randers Teater.