Hemmeligheden om Randers

Karin Michaëlis

 

Karin Michaëlis

(1872-1950)

Født 1872 i Randers

Engang var Karin Michaëlis et kendt navn i store dele af verden, men har i mange år været glemt. Men ikke længere!

Michaëlis’ bøger var kontroversielle og nyskabende, da de udkom. Temaerne er kvinderollen, identitet, erotisk kærlighed, barnet og fantasien, og det var unikt og meget populært i tiden. Hendes frihedselskende hovedpersoner blev forløbere for et opgør mod de undertrykkende kræfter i samfundet og i selvet.

Karin Michaëlis bøger blev hurtigt oversat og trykt i svimlende oplag i udlandet. Især i Tyskland var hun frem til 1933 en efterspurgt – og omdiskuteret – foredragsholder. Karin Michaëlis kunne derfor drage på lange og velbesøgte foredragsturneer i Europa. Hun var en verdensstjerne.

Under første verdenskrig drog Karin Michaëlis til fronten og skrev hjem som korrespondent til Dagbladet Politiken.

Hun var både pacifist og humanist. Hun kritiserede offentligt Hitler, og måtte derfor være i eksil i USA under anden verdenskrig. Karin Michaëlis var sammen med Henrik Pontoppidan med i Antikrigskongressen sammen med Michaëlis’ ven Albert Einstein.

Karin Michaëlis boede hun en stor del af sit voksne liv på Thurø, hvor hun også husede sin egen flygtningelejr. Hun tjente rigtig godt på sine bøger og sine foredragsturneer, men brugte utrolig store summer på at hjælpe andre. Derfor blev hendes sidste år tilbragt i største sparsommelighed i en lejet lejlighed i København. Hun døde i 1950 og er begravet på sit elskede Thurø.

Kilde: Forfatterweb og Litteratursiden

Centrale værker

Barnet (1902)

Den farlige alder (1910)

Pigen med glasskårene (1926)

Mere om Karin Michaëlis

Karin Michaëlis-selskabet

Forfatterweb